Korejské národní jídlo Bibimbap

Bibimbap

Recept je pro čtyři osoby.

Ingredience:

 

Postup práce:

  1. Chili pastu smíchejte se sezamovým olejem, sójovou omáčkou a agávovým sirupem dohladka. Česnek utřete nebo prolisujte najemno a vmíchejte do omáčky. Bůček nakrájejte na 2,5cm kousky a přelijte přes něj polovinu omáčky. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 1 hodinu do lednice.
  2. Rýži propláchněte vodou a uvařte ji podle návodu na obalu doměkka. Udržujte ji teplou (po uvaření ji schovejte například do peřin nebo do trouby předehřáté na 50 °C).
  3. Mrkev oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jarní cibulku nasekejte nadrobno.
  4. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm na střední vyšší stupeň mrkev doměkka. Přilijte sezamový olej, sójovou omáčku a agávový sirup a vařte zhruba 1 minutu. Přesuňte na talíř a ve volné pánvi opečte houby, mungo klíčky, cibuli a špenát. Zhruba za 2 minuty zavadne, zeleninu osolte, opepřete a odstavte.
  5. V jiné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm marinované maso i s marinádou, až je zcela propečené. Trvá to zhruba 5–8 minut a marináda se během této chvíle zredukuje a zhoustne. V další pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte vejce tak, aby byl žloutek ještě lehce tekutý.
  6. Do misek rozdělte horkou rýži, zeleninu a bůček. Doprostřed dejte smažené vejce a posypte jídlo nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Podávejte se zbylou kočchudžangovou omáčkou.

(zdroj: iprima.cz)