Čínské kuřecí Kung Pao

Kung-Pao

Recept je pro čtyři osoby.

Ingredience

  • 600 g kuřecích prsíček - nakrájet na drobné kostičky

  • 5 stroužků česneku - nakrájet na tenké nudličky

  • 6 lžic rostlinného oleje

  • 2 pórky – nakrájet na kolečka

  • 5 jarních cibulek - nakrájet na kolečka

  • 1 červená cibule – nakrájet na tenké měsíčky

  • 1 červená paprika – nakrájet na nudličky 

  • 1 červená chili paprička – nakrájet na co nejtenčí nudličky

  • 1 vejce

  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

  • 1 lžíce mletých semínek koriandru – nejlépe čerstvě namletých

  • 1 lžíce chili koření – nejlépe čerstvě namleté

  • sůl

  • 4-5 lžic světlé sójové omáčky

  • 3 lžíce čínského vína na vaření 

  • 2-3 lžíce sladké sójové omáčky (lze nahradit třtinovým cukrem)

  • 1 lžička glutamát sodný

  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu

 

Postup práce:

  1. Nejprve vše nakrájíme, nameleme chilli a koriandr a připravíme zálivku. V případě, že sladkou sójovou omáčku nahrazujete třtinovým cukrem, dejte více světlé sójové omáčky.
  2. Nakrájené kousky kuřete osolíme, přidáme 1 celé vejce, zamícháme a přidáme škrob, promícháme.
  3. Do hodně rozpáleného oleje přidáme kuře a zprudka restujeme. Přitom od sebe oddělujeme jednotlivé kousky.
  4. Až začne maso hnědnout, přidáme arašídy a po chvilce nakrájený česnek a chili papričku. Opět chvíli restujeme.
  5. Přidáme chili a koriandr. Poté přidáme zeleninu, dobře promícháme s masem a restujeme jen krátce, aby zelenina moc nezměkla.
  6. Na závěr zalijeme zálivkou a dobře promícháme. Před zalitím zálivku ještě jednou dobře promícháme, protože škrob se usadí na dně.
  7. Podáváme s jasmínovou rýží.

(zdroj: asijska-kuchyne.cz)