Recept je pro dvě osoby.
Ingredience
- 250 g masa na hovězí vývar (žebra nebo oháňka, morková kost)
- 400 g hovězího masa do polévky (falešná svíčková)
- 3 hvězdy badyánu (na 1 l vývaru 1 kus)
- 2 kusy kardamomu černého
- 20 kuliček celého černého pepře
- 2 hřebíčky
- 2 svitky celé skořice
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g čerstvého zázvoru
- 15 g soli
- 50 cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 červená cibule
- 2 jarní cibulky
- 4 malé chilli papričky
- 50 g širokých rýžových nudlí Pho
- 1 limeta
- vietnamské bylinky: 4 listy mexického koriandru, snítka koriandru, snítka perily červené, snítka perily zelené, vietnamská bazalka
Postup práce:
1. Maso do polévky očistěte a uložte do mrazáku, aby se vám potom lépe krájelo na tenké plátky.
2. Hovězí maso na vývar a morkovou kost, omytou a překrojenou cibuli na 1/2 (může být i se slupkou), badyán, kardamom, skořici, zázvor nakrájený na plátky a hřebíček společně pečte v troubě vyhřáté na 270 °C cca 10 minut. Zelenina a koření díky tomu uvolní chuť a vůni. Můžete vše místo pečení v troubě osmahnout na pánvi.
3. Pak přidejte sůl, cukr, rybí omáčku, podlijte vše vodou a nechte minimálně 2 hodiny táhnout na mírném plameni. Čím déle, tím bude vývar silnější a bude mít hezčí barvu. Na začátku sbírejte pěnu, abyste vývar zbavili nečistot. Čím déle vývar vaříte, tím více ho musíte podlévat vodou.
4. Až bude vývar hotový, sceďte ho a dochuťte solí a pepřem.
5. Vychlazené maso do polévky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Maso krájejte vždy přes vlákna.
6. Rýžové nudle připravte podle návodu na obale a před podáváním sceďte.
7. Bylinky nasekejte bez stonků. Jarní cibulku, červenou cibuli a chilli papričky nakrájejte na jemno.
8. Na dno misky dejte obě cibulky, chilli papričky a nakrájené stroužky česneku podle chuti, rýžové nudle, bylinky a plátky masa. Vše přelijte horkým vývarem a dochuťte šťávou z limetky.
(zdroj: chefshop.cz)