Vietnamská polévka Pho Bo

 

Pho-Bo

Recept je pro dvě osoby.

Ingredience

  • 250 g masa na hovězí vývar (žebra nebo oháňka, morková kost)
  • 400 g hovězího masa do polévky (falešná svíčková)
  • 3 hvězdy badyánu (na 1 l vývaru 1 kus)
  • 2 kusy kardamomu černého 
  • 20 kuliček celého černého pepře
  • hřebíčky
  • 2 svitky celé skořice
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 15 g soli
  • 50 cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 červená cibule
  • 2 jarní cibulky
  • 4 malé chilli papričky
  • 50 g širokých rýžových nudlí Pho
  • 1 limeta
  • vietnamské bylinky: 4 listy mexického koriandru, snítka koriandru, snítka perily červené, snítka perily zelené, vietnamská bazalka

 

Postup práce:

1. Maso do polévky očistěte a uložte do mrazáku, aby se vám potom lépe krájelo na tenké plátky.

2. Hovězí maso na vývar a morkovou kost, omytou a překrojenou cibuli na 1/2 (může být i se slupkou), badyán, kardamom, skořici, zázvor nakrájený na plátky a hřebíček společně pečte v troubě vyhřáté na 270 °C cca 10 minut. Zelenina a koření díky tomu uvolní chuť a vůni. Můžete vše místo pečení v troubě osmahnout na pánvi. 

3. Pak přidejte sůl, cukr, rybí omáčku, podlijte vše vodou a nechte minimálně 2 hodiny táhnout na mírném plameni. Čím déle, tím bude vývar silnější a bude mít hezčí barvu. Na začátku sbírejte pěnu, abyste vývar zbavili nečistot. Čím déle vývar vaříte, tím více ho musíte podlévat vodou.

4. Až bude vývar hotový, sceďte ho a dochuťte solí a pepřem.

5. Vychlazené maso do polévky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Maso krájejte vždy přes vlákna. 

6. Rýžové nudle připravte podle návodu na obale a před podáváním sceďte. 

7. Bylinky nasekejte bez stonků. Jarní cibulku, červenou cibuli a chilli papričky nakrájejte na jemno. 

8. Na dno misky dejte obě cibulky, chilli papričky a nakrájené stroužky česneku podle chuti, rýžové nudle, bylinky a plátky masa. Vše přelijte horkým vývarem a dochuťte šťávou z limetky. 

(zdroj: chefshop.cz)