Vietnamské rýžové nudle Bún Bo Nam Bo

Bun-Bo

Recept je pro čtyři osoby.

Ingredience:

  • 500 g hovězí kýty nebo roštěné (minutkové maso)
  • 2 paličky citronové trávy
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 4 stroužky česneku
  • 300 g nudlí bún
  • 1 malý ledový salát (nebo bohatě stačí polovina většího)
  • 2 mrkve
  • hrst mungo klíčků
  • půl okurky
  • bylinky: svazek čerstvého koriandru, červená a zelená perila
  • menší miska sušené cibulky (hành khô) – cca 50 g
  • menší miska nesolených arašídů – cca 100 g
  • 300 ml vody
  • 100 g bílého cukru
  • 120 ml jablečného octa nebo limetkové šťávy
  • 120 ml rybí omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička bird´s eye

 

Postup přípravy:

  1. Nakrájejte maso na tenké plátky dlouhé několik centimetrů. Ze stonku citronové stránky odkroje tvrdou část, oloupejte vrchní vrstvu a zbytek nasekejte najemno. Nasekejte si česnek. Přidejte citronovou trávu a česnek k masu, zalijte rybí omáčkou. Promíchejte a nechte marinovat.
  2. Namočte si nudle do studené vody a nechte je pomalu nasáknout tekutiny po dobu alespoň 30 minut. V hrnci poté přiveďte vodu k varu a dejte do ní namočené nudle. Vařte tři minuty, poté přeceďte a propláchněte studenou vodou, aby se nudle ochladily (zastavíte tak proces vaření a nudle nebudou převařené). Odložte bokem.
  3. Nakrájejte si ledový salát. Mrkev nakrájejte na julienne – podlouhé tenké pásky, ideální je, pokud máte škrabku na julienne. Na podlouhé tenké plátky nakrájejte také okurku. Bylinky opláchněte a nahrubo nakrájejte.
  4. Rozehřejte si pánev wok na vyšší teplotu a nasucho opečte arašídy. Cílem je opéct jejich slupku do téměř černé barvy. Pak je v misce nebo v cedníku nějakou dobu míchejte a promačkávejte, aby se slupka rozbila. Pak bude snazší je přebrat a oloupat ze slupek. Arašídy pak dejte do hmoždíře a trochu je nadrťte.
  5. Na pánvi si rozehřejte trochu oleje na vyšší teplotu, pak vhoďte maso a propečte ze všech stran. Na vysokou teplotu by to mělo trvat jen chvilku.
  6. Jde se servírovat! Do misky dejte nakrájený salát, na něj porci nudlí.
  7. Pak naskládejte maso a nakrájenou zeleninu (okurku, mrkev, mungo klíčky). Zasypejte bohatě bylinkami, arašídy a smaženou cibulkou.
  8. Smíchejte vodu s cukrem a octem (nebo limetkou). Míchejte lžičkou, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte rybí omáčku. Česnek a chilli papričku nasekejte na drobounké plátky a nakonec vmíchejte do tekuté omáčky. Obecně doporučuji ingredience, jako je rybí omáčka, ocet nebo chilli přidávat postupně, aby omáčka nebyla na vaše chutě příliš silná. Přidávat můžete vždycky!
  9. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte.

(zdroj: ochutnejtesvet.cz)